Italia verkkosivu

Venetsia

Venetsia – Romanttinen kaupunki vesillä

Sisällysluettelo

1. Nähtävyydet

Venetsia on tunnettu upeasta arkkitehtuuristaan ja historiallisista nähtävyyksistään. Yksi ikonisimmista maamerkeistä on Markuksen tori, joka on kaupungin sydän. Täällä voit ihastella upeaa Markuksen basilikaa ja kävellä Dogen palatsin upeissa saleissa. Kannattaa myös tutustua Rialton sillalle, josta avautuu upeita näkymiä Grand Canalin yli.

2. Gondolikierrokset

Venetsia on tunnettu gondoleistaan ja gondolikierros on ehdoton kokemus kaupungissa vieraillessa. Voit nauttia romanttisesta kierroksesta Canal Grandella ja ihailla kaupungin upeita palatseja ja vanhoja siltoja. Gondolikierros on myös oiva tapa tutustua Venetsian sokkeloisiin kanaaleihin.

3. Murano-lasitehdas

Venetsia on kuuluisa lasinpuhallustaidostaan ja Murano-saari on paras paikka tutustua tähän perinteeseen. Voit vierailla lasitehtaalla ja nähdä ammattilaisten työskentelevän. Voit myös ostaa kauniita lasitaideteoksia muistoksi matkalta.

4. Burano-värikäs kalastajakylä

Burano-saari on kuuluisa kauniista, värikkäistä taloistaan ja pitsinnypläysperinteestään. Saareen pääsee helposti vesibussilla ja täällä kannattaa kävellä kauniissa kujilla ja vierailla pitsimuseossa. Voit myös ostaa aitoa buranolaista pitsiä matkamuistoksi.

5. Ruoan ja juoman nautiskelu

Venetsiassa kannattaa ehdottomasti nautiskella paikallisesta ruoasta ja juomasta. Kokeile esimerkiksi perinteistä venetsialaista antipastia, kuten frito mistoa. Herkuttele myös tuoreilla äyriäisillä ja pastalla. Ja tietysti älä unohda maistaa aitoa venetsialaista Bellini-drinkkiä!

6. Carnevale di Venezia

Suosittelemme vierailemaan Venetsiassa Carnevale di Venezia -karnevaalin aikaan, joka järjestetään helmikuussa. Tänä aikana kaupunki täyttyy kauniisti pukeutuneista ihmisistä ja loputtomasta juhlinta- ja musiikkiohjelmasta. Voit ihailla upeita karnevaaliasuja ja osallistua tansseihin ja juhliin.

7. Vinkit venetsialaiseen matkaan

– Varaa hotellihuoneesi hyvissä ajoin, erityisesti kesäkuukausina kaupunki on erittäin suosittu matkakohde.
– Vältä ruuhka-aikoja esimerkiksi välttämällä matkustamista lomakauden aikaan.
– Tutustu vesibussiverkostoon ja hyödynnä sitä liikkumisessa, se on helppo ja edullinen tapa nähdä kaupunki.
– Tarkista aukioloajat etukäteen, erityisesti nähtävyyksien ja ravintoloiden osalta.
– Muista varautua tulvavaroitusajankohdilla, Venetsiassa sattuu ajoittain tulvia.
– Käytä mukavia ja kävelymukavia kenkiä, sillä kaupungissa on paljon siltoja ja kapeita kujia.

Venetsia on ainutlaatuinen matkakohde, joka hurmaa kävijänsä kauniilla kanaaleillaan ja historiaa huokuvilla nähtävyyksillään. Kaupungissa voit tutustua upeaan arkkitehtuuriin, nauttia gondolikierroksista ja perinteisistä venetsialaisista herkuista. Venetsia tarjoaa ikimuistoisen matkakokemuksen romanttiseen ilmapiiriin ja kauniiseen miljööseen uppoutuen.

Venetsia ja sen paikalliset viinit

1. Venetsia

Venetsia on viehättävä kaupunki Pohjois-Italiassa ja yksi maailman suosituimmista matkakohteista. Se tunnetaan erityisesti kanaaleistaan, gondoleistaan ja upeasta arkkitehtuuristaan. Venetsia on Unescon maailmanperintökohde ja sen lukuisat nähtävyydet, kuten San Marcon tori ja Rialton silta, vetävät vuosittain miljoonia turisteja puoleensa.

2. Viinit Venetsiassa

Italia tunnetaan maailmalla viinimaana ja myös Venetsiassa on tarjolla laadukkaita ja maukkaita paikallisia viinejä. Alueella viljellään muun muassa Garganega-, Trebbiano-, ja Verduzzo-rypälelajikkeita.

3. Suosituimmat viinityypit

Venetsiassa suosituimpia viinityyppejä ovat Valpolicella ja Prosecco. Valpolicella on punaviini, joka valmistetaan alueen Corvina-, Rondinella- ja Molinara-rypäleistä. Se tarjoaa täyteläisen ja hedelmäisen maun, jonka voi pariuttaa erinomaisesti paikallisen keittiön ruokien kanssa.

4. Prosecco

Prosecco on kuohuviinityyppi, joka kotoisin Pohjois-Italiassa sijaitsevasta Venetosta. Se valmistetaan Glera-rypäleistä ja sen raikas ja hedelmäinen maku tekee siitä suositun valinnan niin aperitiivina kuin seurustelujuomana.

5. Matka viinialueille

Jos olet viinin ystävä, kannattaa Venetsiassa tutustua myös sen ympäristössä sijaitseviin viinialueisiin. Esimerkiksi Valpolicella, Conegliano ja Soave ovat suosittuja viinialueita, joissa voit tutustua paikallisiin viininviljelijöihin ja maistella heidän tuotteitaan.

6. Viininmaistelut ja -kierrokset

Monet matkanjärjestäjät ja viinitalot tarjoavat Venetsiassa myös viininmaistelukierroksia ja -koulutuksia. Näiltä kierroksilta voit oppia lisää paikallisten viinien valmistuksesta ja maistella erilaisia viinityyppejä. Viinimaistelut järjestetään usein viinitiloilla tai erilaisissa viinibaareissa, joista voit ostaa myös mukaan suosikkejasi.

7. Viinitarhojen ja viinikellareiden vierailut

Viinikierrosten yhteydessä voit usein myös vierailla alueen viinitarhoilla ja viinikellareissa. Näillä vierailuilla saat syvemmän käsityksen viininvalmistuksen prosessista ja voit tutustua viininviljelijöiden työhön. Usein vierailujen päätteeksi on mahdollista ostaa mukaan myös paikallisia viinejä.

8. Viini- ja ruokakulttuuri

Venetsian viini- ja ruokakulttuuri kulkevat käsi kädessä. Paikallisia viinejä tarjoillaan usein erilaisten herkkujen ja ruokien kera. Erityisesti Venetsian kuuluisa ”cicchettit” on suosittu tapa maistella paikallisia viinejä ja herkkuja pienissä annoksissa.

9. Viinimatkailuun liittyviä vinkkejä

Kun suunnittelet matkaa Venetsiaan ja viinialueille, kannattaa varausten ja aikataulujen suhteen olla ajoissa liikkeellä. Monilla viinikierroksilla on rajallinen määrä paikkoja ja ne täyttyvät nopeasti. Lisäksi tarkista, että matkavakuutuksesi kattaa myös matkasi ajankohtaan ja aktiviteetteihin liittyvät riskit.

Venetsia – Ostosten paratiisi

Venetsian viehätys ostoskaupunkina

Venetsia on tunnettu kaupunki Italian pohjoisosassa, joka on täynnä historiaa, kulttuuria ja tietenkin upeita kanavia. Mutta Venetsia ei ole pelkästään turistien suosikki nähtävyksineen, vaan myös ostosparatiisi. Kaupungissa on lukuisia kauppoja, toreja ja putiikkeja, jotka tarjoavat laajan valikoiman erilaisia tuotteita ja perinteisiä italialaisia herkkuja.

Ostokset Rialton markkinoilla

Yksi Venetsian suosituimmista ostoskohteista on Rialton markkinat. Ne sijaitsevat Rialto-sillan läheisyydessä ja ovat avoinna aamusta iltaan. Markkinoilla voit ostaa tuoreita hedelmiä, vihanneksia, kalaa ja muita ruokatarvikkeita. Lisäksi markkinoilla on myynnissä myös paikallisia käsitöitä, kuten koruja ja keramiikkaa. Rialton markkinat tarjoavat aitoa venetsialaista tunnelmaa ja paikallisia herkkuja, jotka kannattaa ehdottomasti kokea.

Malliostoksia San Marcon alueella

San Marcon alue on toinen ostosparatiisi Venetsiassa. Täällä voit löytää monia kansainvälisesti tunnettuja luksusbrändejä, kuten Gucci, Prada ja Louis Vuitton. Alueella on myös monia ylellisiä käsityöliikkeitä, joissa voit ostaa korkealaatuisia nahkatuotteita, lasia, kankaita ja muita luksustuotteita. San Marcon alue on täydellinen paikka tehdä malliostoksia ja nauttia samalla kauniista venetsialaisesta arkkitehtuurista.

Muranon saaren lasiteollisuus

Jos olet kiinnostunut lasista ja käsityötaidoista, suuntaa Muranon saarelle lähellä Venetsiaa. Murano on kuuluisa lasinpuhalluksestaan, ja saarelta löytyy useita perinteisiä lasityöpajoja, joissa voit nähdä lasinpuhaltajia työssään ja ostaa uniikkeja lasituotteita. Voit ostaa esimerkiksi lasisia koriste-esineitä, koruja ja sisustustuotteita. Muranon lasituotteet ovat tunnettuja korkeasta laadustaan ja kauniista muotoilustaan.

Maskit ja murretut mitalit

Venetsiaan liitetään usein suuresti maskit ja karnevaalit. Karnevaalien aikaan kaupungissa on myynnissä erilaisia naamioita, jotka ovat perinteisiä karnevaalivarusteita. Voit ostaa naamioita niin koristeiksi kuin käyttöönkin. Lisäksi Venetsiasta löytyy monia erikoisliikkeitä, joissa valmistetaan murrettuja mitalleja. Nämä mitalit ovat perinteisiä ja ainutlaatuisia venetsialaisia muistoesineitä.

Venetsia tarjoaa siis paljon erilaisia ostosmahdollisuuksia. Voit tehdä ostoksia paikallisilla toreilla, tutustua tunnettuihin luksusbrändeihin ja hankkia ainutlaatuisia käsitöitä. Lisäksi kaupungissa on paljon klassisia venetsialaisia muistoesineitä, kuten naamioita ja murrettuja mitalleita, jotka ovat täydellisiä matkamuistoja. Astu ostosten maailmaan Venetsiassa ja nauti kaupungin ainutlaatuisesta tunnelmasta samalla.

Venetsia – Ainutlaatuinen matkakohde

Historialliset ja kauniit nähtävyydet

Venetsia on yksi maailman ainutlaatuisimmista matkakohteista, jonka viehätys perustuu sen historiallisiin nähtävyyksiin ja kauniiseen arkkitehtuuriin. Kaupunki on täynnä vaikuttavia kirkkoja, upeita palatseja ja hijtonisia siltoja, jotka kulkevat Venetsian kuuluisien kanavien yli. Piazza San Marcossa sijaitseva Pyhän Markuksen basilika on yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä, joka houkutellee vuosittain tuhansia matkailijoita. Venetsian historiallinen keskusta on UNESCO:n maailmanperintökohde, joka tarjoaa kävijöilleen unohtumattomia kokemuksia.

Gondolit ja vesibussit

Yksi Venetsian parhaimmista puolista on sen omalaatuinen liikkumistapa. Kaupungissa ei ole autoja tai moottoripyöriä, vaan sen pääliikennevälineet ovat gondolit ja vesibussit. Gondolit ovat perinteisiä italialaisia venetyyppejä, jotka kuljettavat matkustajia kanavia pitkin. Gondolin kyydissä voi ihailla kaupungin upeaa arkkitehtuuria ja nauttia romanttisesta tunnelmasta. Vesibussit ovat kätevämpi ja edullisempi tapa liikkua kaupungissa. Venetsian vesibussiverkosto on kattava ja se kulkee kaupungin eri osien välillä.

Kävellen tai pyöräillen

Venetsia on myös täydellinen paikka tutkia kävellen tai pyöräillen. Kaupungissa on runsaasti kävelykatuja ja pieniä kujia, jotka johtavat kävijät suoraan kaupungin sydämeen. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että kaupunki on täynnä turisteja etenkin kesäisin, ja kävelykaduilla voi olla ruuhkaa. Pyöräily on myös suosittu liikkumismuoto Venetsiassa, ja kaupungista voi vuokrata helposti polkupyöriä useista paikoista. Pyöräily mahdollistaa paikan päällä liikkumisen nopealla tahdilla ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua myös kaupungin laitamilla sijaitseviin paikkoihin.

Venetsian saaristo

Venetsian saaristo tarjoaa vierailijoille myös upeita nähtävyyksiä ja elämyksiä. Saaristoon kuuluu mm. kuuluisa Buranon saari, jossa valmistetaan perinteisiä venetsialaisia pitsitöitä. Burano on kuuluisa myös erittäin värikkäistä taloistaan, jotka tekevät saaresta ainutlaatuisen. Muranon saarella on puolestaan pitkät perinteet lasinpuhalluksessa, ja sieltä voi ostaa mm. kauniita lasisia esineitä matkamuistoksi. Lisäksi Venetsiasta pääsee helposti vierailemaan esimerkiksi Lido di Venezia -hiekkarannalla tai Torcello-saarella, jossa voi tutustua kaupungin alkuperäisiin raunioihin.

Venetsiassa liikkuminen on osa matkan viehätystä, ja kaupunki tarjoaa monia mielenkiintoisia tapoja kokea sen kauneus ja historia. Mattaaaliikooinnek

Venetsia – ainutlaatuinen kaupunki vedessä

Kaupungin esittely

Venetsia on ainutlaatuinen matkakohde, joka sijaitsee Pohjois-Italiassa. Se koostuu 118 pienestä saaresta, joiden välissä virtaa Adriano-meri. Kaupunkia kutsutaankin usein nimellä ”veden kaupunki”. Venetsia tunnetaan erityisesti viehättävistä kanavistaan, upeista palatseistaan ja historiallisista nähtävyyksistään.

Nähtävyydet

Venetsiassa on runsaasti nähtävää ja koettavaa. Yksi kaupungin ikonisimmista nähtävyyksistä on Pyhän Markuksen tori (Piazza San Marco), joka on kaupungin keskus ja yksi maailman kauneimmista aukioista. Torin ympärillä sijaitsevat muun muassa Pyhän Markuksen kirkko ja Kello- ja Aurinkotorni. Torilta voi myös ihailla upeaa näköalaa laguunille.

Toinen ikoninen kohde Venetsiassa on Rialton silta (Ponte di Rialto), joka yhdistää kaupungin keskustaa. Silta on myös suosittu paikka ostoksille, sillä sen molemmin puolin on lukuisia putiikkeja ja kauppakojuja.

Venetsian Gallerie dell’Accademia on taiteen ystävien suosikki. Museosta löytyy laaja kokoelma vanhoja italialaisia mestariteoksia, kuten Tizianon, Bellinin ja Tintoretton maalauksia. Museo sijaitsee komeassa palatsissa, ja sen kokoelma tarjoaa upean katsauksen Venetsian taidehistoriaan.

Aktiviteetit

Venetsia tarjoaa monia mielenkiintoisia aktiviteetteja matkailijoille. Yksi suosituimmista tavoista tutustua kaupunkiin on venekierros. Voit vuokrata gondolin, joka on perinteinen venetsialainen soutuvene, ja kierrellä kaupungin upeilla kanavilla. Gondolikierros tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden ihailla kaunista arkkitehtuuria ja tuntea Venetsian romantiikkaa.

Muita suosittuja aktiviteetteja ovat kävelyretket Venetsian viehättävillä kujilla ja silloilla, ostoksilla käsityöläisten putiikeissa ja nauttiminen herkullisesta italialaisesta ruoasta ja viinistä. Venetsiassa kannattaa myös vierailla perinteisillä markkinoilla, kuten Rialton torilla ja Mercato di Rialto -elintarvikemarkkinoilla, joissa voit ostaa paikallisia herkkuja ja tuoreita raaka-aineita.

Viemisiksi Venetsiasta sopivat esimerkiksi lasiesineet, jotka tunnetaan kaupungin kuuluisasta lasiteollisuudesta. Voit ostaa kauniita lasikoruja, astioita ja muita lasituotteita monista erikoisliikkeistä ympäri kaupunkia.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Venetsia on kaupunki, joka tarjoaa elämyksiä jokaiselle matkailijalle. Sen ainutlaatuinen kanavaverkosto, upea arkkitehtuuri ja historialliset nähtävyydet tekevät siitä unohtumattoman matkakohteen. Kävijöitä hemmotellaan myös monipuolisilla aktiviteeteilla, kuten gondolikierroksilla ja kävelyretkillä, sekä herkullisella ruoalla ja ostosmahdollisuuksilla.

Venetsia ja sen nähtävyydet

Piazza San Marco

Piazza San Marco on Venetsian kuuluisin aukio ja kaupungin sydän. Aukiolla sijaitsevat muun muassa Pyhän Markuksen kirkko ja Dogepalatsi. Aukion ympärillä voi myös ihailla kaunista arkkitehtuuria ja nauttia italialaisista herkuista ulkoilmakahviloissa.

Ponte di Rialto

Ponte di Rialto on Venetsian vanhin ja tunnetuin silta, joka yhdistää Venezia-and Sestierin kaupunginosat. Silta tarjoaa upeat näkymät Grand Canalille ja sen ympäristöön. Rialton alueella on myös paljon ostosmahdollisuuksia ja perinteisiä venetsialaisia markkinoita.

Galleria dell’Accademia

Galleria dell’Accademia on yksi maailman tärkeimmistä taidegallerioista, joka esittelee pääasiassa italialaista taidehistoriaa. Museossa voi ihailla esimerkiksi Tizianin, Tintoretton ja Veronesen mestariteoksia.

Basilica di Santa Maria della Salute

Basilica di Santa Maria della Salute on yksi Venetsian kuuluisimmista kirkoista. Se sijaitsee Grand Canalin varrella ja edustaa barokkityyliä. Kirkon upea kupoli kohoaa korkealle Venetsian horisontissa ja sieltä aukeaa upeat näkymät yli kaupungin.

San Giorgio Maggiore

San Giorgio Maggiore on saari lähellä Venetsian pääsaarta, jossa sijaitsee samanniminen kirkko ja luostari. Kirkosta avautuu upeat näkymät Venetsian siluettiin, ja luostarin sisäpuolelta voi ihailla Tintoretton maalauksia.

Peggy Guggenheimin taidekokoelma

Peggy Guggenheimin taidekokoelma on yksi maailman merkittävimmistä moderneja ja nykytaidetta esittelevistä museoista. Kokoelmassa on teoksia muun muassa Picassolta, Dalilta ja Pollockilta.

Murano ja Burano

Murano ja Burano ovat kaksi Venetsian ulkopuolella sijaitsevaa saarta, jotka tunnetaan erityisesti kauniista lasitöistään ja värikkäistä taloistaan. Muranon lasitehdas on suosittu vierailukohde, ja Buranon idyllisillä kujilla voi ihailla paikallisten tekemiä pitsitöitä.

Gondolikierros

Yksi Venetsian suosituimmista aktiviteeteista on gondolikierros, jolla pääsee ihastelemaan kaupungin kauniita kanavia ja palatseja. Gondolilla voi myös nauttia esimerkiksi romantisesta auringonlaskusta tai kuunnella gondolierin laulua.

Carnival of Venice

Carnival of Venice on vuosittain helmikuun ja maaliskuun vaihteessa järjestettävä maskipukuinen karnevaali, joka houkuttelee paikalle tuhansia turisteja. Karnevaalin aikana kaupunki herää eloon ja kaduilla järjestetään kulkueita, musiikkiesityksiä ja muita juhlallisuuksia.

Burano

Burano on saari lähellä Venetsiaa, joka tunnetaan erityisesti värikkäistä taloistaan. Saarella voi ihailla kauniita ja värikkäitä taloja ja tutustua paikallisiin käsitöihin, kuten pitsinnypläykseen. Burano on myös tunnettu herkullisista merenelävistä ja paikallisista herkuistaan.

Venetsia ja sen ravintolat

Venetsia – romanttinen kohde gondoleineen ja kanavineen

Venetsia on yksi Italian suosituimmista matkakohteista. Sen ainutlaatuinen sijainti laguunin ympäröimänä ja kanavaverkoston halkomana tekee kaupungista erityisen viehättävän ja romanttisen. Kapeat kujat, kauniit sillat ja historialliset palatsit luovat idyllisen ilmapiirin, jossa on ihana kuljeskella.

Enemmän kuin pizzaa ja pastaa – Venetsian parhaat ravintolat

Venetsia tunnetaan ympäri maailman italialaisesta ruoastaan, mutta kaupungissa on tarjolla paljon muutakin kuin pizzaa ja pastaa. Se tarjoaa makuelämyksiä herkullisesta merenelävien tarjonnastaan ja perinteisistä venetolaisista ruoistaan.

Ristorante Quadri – fine dining -elämys San Marcolla

Ristorante Quadri on yksi Venetsian tunnetuimmista ravintoloista ja sijaitsee San Marcolla, aivan Pyhän Markuksen aukion vieressä. Ravintola tarjoaa fine dining -elämyksen upeissa puitteissa. Sen moderni ja tyylikäs sisustus sekä tasokas ruokalista tekevät siitä suositun valinnan erityisiin hetkiin.

Osteria da Fiore – perinteitä ja maistuvia makuja

Osteria da Fiore on yksi Venetsian ikonisimmista ravintoloista. Se on erikoistunut venetolaiseen keittiöön ja tarjoaa perinteisiä ruokalajeja, kuten risottoja ja erilaisia kalaruokia. Ravintolalla on myös laaja viinilista, jonka avulla voit nauttia täydellisen illallisen.

Trattoria alla Madonna – aito venetolainen tunnelma

Trattoria alla Madonna on perinteinen venetolainen trattoria, joka tarjoaa aitoa venetolaista ruokaa rennossa ilmapiirissä. Ravintola on tunnettu erityisesti sen antipasto-lautasista, joilla voit maistella Venetsian herkullisia paikallistuotteita. Lisäksi ravintolassa tarjoillaan maistuvia pastoja ja liharuokia.

Rialto -kalatorilla herkutteleminen

Venetsian Rialto -kalatori on paras paikka herkutella tuoreilla merenelävillä. Täältä löytyy useita ravintoloita, joissa voit nauttia paikan päällä valmistetusta kalasta ja äyriäisistä. Tämä on myös hyvä paikka tutustua venäläiseen ruokakulttuuriin ja maistaa paikallisia erikoisuuksia, kuten ahtaanmeriranuolia.

Gelato – makeaa herkkua kuumalle päivälle

Venetsiassa kannattaa ehdottomasti maistaa sen herkullista gelatoa. Gelato on italialaista jäätelöä, joka valmistetaan aitojen raaka-aineiden avulla. Kaupungissa on useita gelateriaita, joista voit löytää erilaisia makuja aina perinteisistä kuten vaniljasta ja suklaasta eksotiisiin kuten salmialol seen tai lemmikukan makuun.

Lopuksi

Venetsia tarjoaa matkailijoilleen upeita ravintolaelämyksiä. Olit sitten fine diningin ystävä tai perinteisten ruokalajien ihailija, kaupungin ravintolatarjonnasta löytyy varmasti jotain jokaiseen makuun. Muista kuitenkin varata pöytä etukäteen, sillä suosituimmissa ravintoloissa voi olla tungosta erityisesti vilkkaimpien matkailukuukausien aikana.

Venetsia ja sen historia

Antiikin aika ja Rooman valtakunta

Kaupunki Venetsia sijaitsee Pohjois-Italiassa Adrianmeren laguunissa. Alun perin paikalla asui raakalaisheimoja, kunnes Rooman valtakunta valloitti alueen vuonna 49 eaa. Roomalaiset rakensivat laguunin saarille pienempiä asutuskeskuksia, mutta alueen merkitys kasvoi vasta myöhäisantiikin aikana.

Bizantin valtakunta

Rooman valtakunnan hajotessa Venetsiasta tuli osa Bizantin valtakuntaa. Vuonna 697 kaupunki sai autonominen aseman, mutta pysyi kuitenkin bizanttilaisten vaikutuspiirissä. Bizanttilaiset rakennuttivat upeita kirkkoja ja basilikoita, joista osa on edelleen nähtävissä.

Itsenäisen Venetsian tasavalta

Vuonna 810 Venetsia julistautui itsenäiseksi tasavallaksi, jolloin kaupan merkitys kasvoi. Venetsia hallitsi kauppaa Välimerellä ja itäisessä Euroopassa ja sai suurta vaurautta. 1100- ja 1200-luvuilla Venetsia oli yksi Euroopan vauraimmista kaupungeista.

Renessanssi ja kultakausi

Renessanssin aikana (1400-1500-luvut) Venetsia koki kultaisen aikakautensa. Kaupunki oli kulttuurin ja taiteen keskus, jossa oppineet ja taiteilijat loivat uusia suuntauksia. Tunnettuja taiteilijoita, kuten Tiziano Vecellio ja Jacopo Tintoretto, työskentelivät täällä.

Heikkeneminen ja nykyaika

Venetsian valta-asema alkoi heikentyä 1500-luvulla, kun Portugalin ja Espanjan valloitukset Amerikassa heikensivät kaupankäyntiä Itä-Aasian kanssa. Lisäksi Italian kaupunkivaltiot kävivät lukuisia sotia keskenään, mikä vaikutti Venetsian asemaan. Lopulta 1700-luvulla Venetsia joutui luopumaan itsenäisyydestään ja osaksi Itävalta-Unkaria.

Nykyään Venetsia on suosittu matkailukohde, joka tunnetaan ainutlaatuisesta kaupunkikuvastaan ja kanaaleistaan. Kaupungin historiallinen keskusta ja laguuni on lisätty UNESCO:n maailmanperintöluetteloon.

Venetsia – romanttinen kaupunki vesillä

Historiallinen kaupunki täynnä kiehtovia nähtävyyksiä

Venetsia on Italian pohjoisosassa sijaitseva kaupunki, joka tunnetaan parhaiten kanavistaan ja kauniista silloistaan. Kaupunki on rakennettu yli 100 saarelle, jotka on yhdistetty yli 400 sillalla. Venetsia on yksi suosituimmista matkakohteista Italiassa, ja sen historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde.

Kaupungin nähtävyyksiin kuuluu muun muassa Pyhän Markuksen aukio, joka on Venetsian sydän. Aukiolla sijaitsee Pyhän Markuksen basilika, joka on yksi kaupungin upeimmista rakennuksista. Basilika on kuuluisa kullatusta alttarikaapistaan ja upeasta mosaiikkilattiastaan.

Toinen tärkeä nähtävyys Venetsiassa on Dogen palatsi, joka toimi aikoinaan Venetsian hallituksen ja oikeuslaitoksen keskuksena. Palatsin saleista ja käytäviltä avautuu upeat näkymät Venetsian kattojen yli.

Tunnelmallinen majoitus vierailijoille

Venetsiassa on monia erilaisia majoitusvaihtoehtoja, mutta kaikkein tunnelmallisinta majoittuminen on jossakin kaupungin pienistä hotelleista tai bed & breakfasteistä. Näissä majoituspaikoissa pääsee todella lähelle Venetsian ainutlaatuista tunnelmaa.

Yksi suosittu majoitusvaihtoehto on Canal Grande -kanavan varrella sijaitsevat hotellit. Näissä hotelleissa voi nauttia upeista näkymistä kanavalle ja samalla seurata ohikulkijoita gondoleista. Näiden hotellien huoneet ovat yleensä tyylikkäästi sisustettuja, ja niistä löytyy usein myös perinteinen venetsialainen sisäpiha.

Mikäli haluaa kokea todellista luksusta, voi majoittua jossakin Venetsian monista palatseista. Palatsit on muutettu viehättäviksi hotelleiksi, joissa vieraille tarjotaan ylellinen majoitus ja palvelut. Palatseissa on usein koristeelliset pilarit ja kattomaalaukset, jotka vievät vierailijan suoraan menneiden aikojen Venetsiaan.

Myös Venetsian pienet bed & breakfastit tarjoavat viehättäviä majoitusvaihtoehtoja. Nämä majoituspaikat ovat yleensä kodikkaasti sisustettuja ja sijaitsevat kaupungin syrjemmällä, jolloin vierailijat pääsevät kokemaan aidoimman Venetsian elämyksen.

Venetsialainen ruoka ja juoma

Venetsiassa kannattaa ehdottomasti maistaa paikallisia herkkuja ja nauttia aitoa venetsialaista ruokaa. Kaupunki on tunnettu merenelävistään, ja kalapasta tai risottoriisiä kalalla ovat suosittuja ruokalajeja.

Venetsialaiseen ruokakulttuuriin kuuluu myös cicchetti, eli pienet tapakset. Nämä herkulliset naposteltavat nautitaan usein viinilasillisen tai aperitiivin kanssa. Venetsian ravintoloissa on tarjolla myös monipuolista pizzaa ja pasta-annoksia, joten jokaiselle ruokailijalle löytyy varmasti sopiva vaihtoehto.

Ruokailun jälkeen kannattaa maistaa myös venetsialaista jäätelöä, gelatoa. Venetsian useat jäätelökioskit tarjoavat laajan valikoiman erilaisia makuja, ja gelatoa voi nauttia esimerkiksi kävellessä pitkin kaupungin kujia ja kanaaleja.

Venetsiasta suomeksi

  1. Venetsia – Wikipedia (suomenkielinen): https://fi.wikipedia.org/wiki/Venetsia Wikipedia-sivusto tarjoaa kattavan yleiskuvan Venetsiasta sen historiasta, kulttuurista, nähtävyyksistä ja taloudesta suomeksi.
  2. Venetsia – Venetsia.org (suomenkielinen): Kattava suomenkielinen sivusto pelkästään Venetsiasta
  3. Venetsia – Matkaopas (suomenkielinen): https://www.rantapallo.fi/matkaopas/venetsia/ Rantapallon matkaopas Venetsiaan tarjoaa tietoa nähtävyyksistä, aktiviteeteista ja vinkkejä matkustamiseen suomeksi.
  4. Aurinkomatkat – Venetsia: https://www.aurinkomatkat.fi/italia/venetsia Aurinkomatkojen sivusto tarjoaa matkailutietoa Venetsiasta suomeksi, mukaan lukien matkapaketit ja retket.