Italia verkkosivu

Villa Celimontanan puisto

Villa Celimontanan puiston historia

Villa Celimontanan puisto sijaitsee Rooman historiallisella keskustalla Aventine-kukkulalla. Puisto on osa Villa Celimontana -nimistä kartanoa, joka on ollut olemassa jo antiikin Rooman ajoista asti. Kartano rakennettiin alun perin 400-luvulla, ja sitä on laajennettu ja muokattu vuosisatojen varrella. Villa Celimontana tunnetaan myös nimellä Mattei-puisto, koska se oli aikoinaan Mattei-perheen omistuksessa.

Kartano ja sen puutarha ovat nähneet monia merkittäviä tapahtumia vuosisatojen aikana. 1500-luvulla kartano oli yksi renessanssiajan aristokraattisten perheiden suosimista paikoista. Myöhemmin se tuli osaksi paaviaikakautta, kun se annettiin paaville arvokkaana lahjana kunniaksi paavi Laotzius II Domeniciona valinnasta.

1800-luvulla Villa Celimontanaa alettiin käyttää puiston metsästysalueena, ja siellä järjestettiin usein metsästysretkiä ja riistanäyttelyitä. Puisto kuitenkin avattiin yleisölle vasta 1930-luvun lopulla. Nykyään Villa Celimontana on suosittu paikka paikallisten asukkaiden ja turistien keskuudessa, jotka tulevat ihailemaan sen kauneutta ja rauhaa.

Puiston sijainti ja pääsy

Villa Celimontanan puisto sijaitsee Rooman kaupungin keskustassa, noin 10 minuutin kävelymatkan päässä Colosseumilta. Puisto ulottuu Aventine-kukkulan laelta sen rinteille ja tarjoaa upeat näkymät Rooman historialliseen keskustaan.

Puistoon pääsee helposti julkisilla liikennevälineillä. Lähin metroasema on Circo Massimo -asema, jolta on noin 10 minuutin kävelymatka puistoon. Lisäksi useat bussilinjat kulkevat lähellä puistoa. On myös mahdollista kävellä puistoon, jos oleskelet kaupungin keskustassa.

Puisto on avoinna päivittäin ja sisäänpääsy on ilmainen. Puisto on suosittu paikka niin paikallisille kuin matkailijoillekin, ja etenkin lämpiminä kesäpäivinä se täyttyy piknikkävijöistä ja auringonpalvojista.

Puiston arkkitehtuuri ja maisemapiirteet

Villa Celimontanan puisto on tunnettu kauniista maisemistaan ja historiallisista rakennuksistaan. Puistossa on viehättäviä kävelyreittejä, joita reunustavat rehevät kasvit ja kukat. Puiston vanhimpia puita ovat 400-vuotiaat sypressit, jotka tuovat varjoa viimeisellä kävelylle.

Puistossa on myös useita antiikin roomalaisia raunioita, kuten Termi di Caracalla -niminen kylpyläkompleksi. Näiden raunioiden joukossa on myös 2000-vuotias Septimius Severuksen akvedukti, joka tarjoaa mielenkiintoisen kontrastin puiston vihreälle ympäristölle.

Kartanon alueella on myös useita barokkirakennuksia, jotka ovat peräisin 1600-luvulta. Näihin rakennuksiin kuuluu Villa Mattei, joka on kunnostettu alkuperäiselle kunnialleen 1800-luvun lopulla. Villa Mattei on nykyään tunnettu sen upeista maisemapuutarhoista, joissa on vanhoja patsaita ja patsaita. Puistossa järjestetään myös usein taidenäyttelyitä ja musiikkitapahtumia, mikä tekee siitä suositun kulttuurin ja taiteen ystäville.

Villa Celimontanan puistosta on tullut todellinen keidas keskellä kiireistä Roomaa. Sen historiallinen arvo, kauniit maisemat ja viehättävä rauha houkuttelevat vierailijoita ympäri vuoden. Puistossa käveleminen tarjoaa tilaisuuden paeta kaupungin hulinaa ja nauttia luonnon kauneudesta roomalaisessa ympäristössä.

4. Kulttuuritapahtimat ja aktiviteetit puistossa

Villa Celimontanan puisto on Rooman keskustassa sijaitseva vehreä keidas, jossa voi nauttia kauniista maisemista ja rauhallisesta tunnelmasta. Puisto tarjoaa myös monia kulttuuritapahtumia ja aktiviteetteja, jotka houkuttelevat paikallisten asukkaiden ja matkailijoiden huomion.

Puistossa järjestetään usein erilaisia konsertteja ja esityksiä. Kesäaikaan Villa Celimontanan puisto muuttuu ulkoilmakonserttien näyttämöksi, jossa voi kuunnella niin klassista musiikkia, jazzia kuin kansanmusiikkia. Puistoon pystytetään lavat ja istumapaikat, jotta ihmiset voivat rentoutua ja nauttia musiikista. Konsertit houkuttelevat niin paikallisia asukkaita kuin turistejakin, ja tunnelma puistossa on aina välitön ja iloinen.

Lisäksi puistossa järjestetään usein erilaisia taidenäyttelyjä ja kulttuuritapahtumia. Esimerkiksi paikalliset taiteilijat saattavat tuoda teoksiaan puistoon esille, jolloin kävijät voivat tutustua paikalliseen taidekulttuuriin ja mahdollisesti jopa ostaa teoksia itselleen. Puistossa järjestetään myös erilaisia työpajoja ja kursseja, joissa voi oppia esimerkiksi käsityötaitoja tai valokuvausta.

Urheilusta kiinnostuneet voivat myös löytää puistosta aktiviteetteja. Puistossa on mahdollista pelata esimerkiksi pétanqueta, joka on suosittu rentoutumis- ja vapaa-ajanviettomuoto Roomassa. Pétanque on ranskalainen kuulapeli, jossa pelaajat yrittävät saada omat kuulansa mahdollisimman lähelle maalikuulaa. Peli on hauskaa ja rentoa ajanvietettä, ja sitä voi harrastaa koko perheen kesken.

5. Puiston kasvillisuus ja eläimistö

Villa Celimontanan puisto on tunnettu myös upeasta kasvillisuudestaan, joka tarjoaa kauniita maisemia ja viheralueita kävijöille. Puistossa on lukuisia erilaisia puita, pensaita ja kukkakasveja, jotka luovat miellyttävän ilmapiirin ja tuovat väriä ympäristöön.

Puistossa voi ihailla muun muassa palmuja, oliivipuita ja sypressipuita. Näiden puiden läsnäolo puistossa luo välimerellisen tunnelman ja kutsuu kävijät rentoutumaan varjoisalle penkille niiden alle. Lisäksi puiston kasvustossa on myös erilaisia päärynä- ja omenapuita, jotka tuottavat herkullisia hedelmiä.

Puistossa on myös pieni keinotekoinen järvi, jossa voi nähdä erilaisia vesilintuja ja kaloja. Järvellä on myös pieni suihkulähde, joka pitää huolen siitä, että vesi pysyy raikkaana ja puhtaana. Kävijät voivat rauhoittua järvellä istuskelemaan tai vaikkapa ruokkia lintuja.

6. Puiston suosituimmat nähtävyydet

Villa Celimontanan puistossa on myös joitakin suosittuja nähtävyyksiä, jotka houkuttelevat matkailijoita paikalle. Yksi nähtävyys on Villa Celimontana, joka on renessanssipalatsi, joka sijaitsee puiston keskellä. Palatsissa on museo, jossa voi tutustua Rooman historiaan ja arkeologiaan. Museossa on esillä erilaisia antiikin ajan esineitä ja taideteoksia, jotka kertovat Rooman menneisyydestä.

Toinen suosittu nähtävyys puistossa on Orangery. Se on kasvihuone, jossa voi ihastella erilaisia eksoottisia kasveja ja kukkia ympäri vuoden. Kasvihuoneen lämmössä voi tuntea kuin olisi ihanassa trooppisessa paratiisissa.

Puiston suosituin nähtävyys on kuitenkin sen kaikkiin osiin levittäytyvä antiikin ajan raunioalue, jossa voi kävellä ja kuvitella elävänsä tuhansia vuosia sitten. Raunioilla voi nähdä muun muassa temppelin jäänteitä ja muinaisia hautakiviä, jotka kertovat Rooman historiasta ja menneisyydestä. Raunioalueella voi myös järjestää romanttisia kävelyretkiä tai vaikkapa piknikkiä.

7. Puiston merkitys Rooman kaupungille

Rooma on tunnettu upeista historiallisista nähtävyyksistään, mutta kaupungin kiireisen arjen keskellä myös vihreät puistot tarjoavat rauhaa ja virkistystä kaupunkilaisille ja matkailijoille. Yksi Rooman kaupungin upeimmista puistoista on Villa Celimontanan puisto. Tämä kaunis puisto sijaitsee Celio-kukkulan rinteellä, ja sen laajuus on noin 2,5 hehtaaria.

Villa Celimontanan puisto on perustettu 1500-luvulla, ja se oli alun perin osa kuuluisaa Mattei-suvun huvilaa. Myöhemmin paikka tuli Rooman kaupungin omistukseen, ja se avattiin yleisölle vuonna 1926. Puistossa on lukuisia historiallisia rakennuksia, kuten huviloita, patsaita ja suihkulähteitä. Puisto on tunnettu myös upeista näkymistään Rooman keskustaan.

8. Puiston läheiset nähtävyydet ja historialliset kohteet

Villa Celimontanan puisto sijaitsee keskeisellä paikalla Rooman historiallisen keskustan läheisyydessä, joten sen läheisyydestä löytyy myös paljon muita nähtävyyksiä ja historiallisia kohteita. Lähistöllä on esimerkiksi Colosseum, joka on yksi Rooman kuuluisimmista maamerkeistä. Colosseum on antiikin Rooman suurin amfiteatteri, ja se on nykyään suosittu matkailukohde.

Toinen lähellä sijaitseva nähtävyys on Circus Maximus, joka oli antiikin ajan suurin areena Roomassa. Circus Maximus oli alun perin tarkoitettu hevoskilpailujen ja muiden tapahtumien järjestämiseen. Nykyään siitä on jäljellä enää muutamia raunioita, mutta se on silti vierailun arvoinen.

Lähistöllä on myös useita muita historiallisia kohteita, kuten San Gregorio Magno al Celio -kirkko ja Pyhän Santa Maria della Navican kirkko. Näiden kohteiden tutkiminen puistokävelyn yhteydessä voi olla erittäin mielenkiintoista ja antoisaa.

9. Vinkkejä vierailijoille: paras aika vierailla ja mitä ottaa mukaan

Villa Celimontanan puisto on avoinna ympäri vuoden, joten se on käytettävissä milloin tahansa. Parasta aikaa vierailla puistossa on kuitenkin kevät tai syksy, kun sää on miellyttävä ja puiston kasvit ja kukat ovat parhaimmillaan. Kesällä puisto voi olla hyvin kuuma, joten kannattaa varustautua aurinkosuojalla ja juotavalla.

Puistoon kannattaa ottaa mukaan mukavat kävelykengät, sillä alue on suuri ja siellä on paljon nähtävää kävelymatkan päässä toisistaan. Lisäksi on hyvä ottaa mukaan vesipullo ja eväitä, sillä puiston alueella ei välttämättä ole paljon ruokapaikkoja.

Villa Celimontanan puisto tarjoaa upeita näkymiä, historiallisia kohteita ja rauhaa keskellä Rooman kaupunkia. Se on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka kaikille, jotka haluavat nauttia kauniista puistosta ja samalla tutustua Rooman historiallisiin nähtävyyksiin.