Italia verkkosivu

Pisan tornin historia

Pisa on pieni kaupunki Italian Toscanassa, mutta se on tunnettu ympäri maailmaa yhdestä ikonisimmasta maailmanperintökohteestaan – Pisan tornista. Tämä vinoksi rakennettu torni on ollut keskustelunaihe ja matkailijoiden suosikkikohde jo yli 800 vuoden ajan. Mutta mistä tämä kuuluisa torni on peräisin? Ja miten se on säilynyt pystyssä kaikki nämä vuosisadat? Tässä blogissa pureudun syvemmälle Pisan tornin historiaan ja sen merkitykseen.

Pisan tornin tarina alkaa vuonna 1173, kun rakennustyöt aloitettiin. Tornin tarkoitus oli toimia Pisan katedraalin kellotornina, mutta pian rakennustyömaalla huomattiin jotain poikkeuksellista – torni alkoi kallistua rakentamisen alkuvaiheessa. Tämä johtui pehmeästä maaperästä, jonka päälle torni oli rakennettu. Rakennustyöt keskeytettiin useaan otteeseen, mutta lopulta torni saatiin valmiiksi vuonna 1372, liki 200 vuotta alkuperäisen suunnitelman jälkeen.

Pisan torni on 56 metriä korkea ja se kallistuu noin 4 astetta. Sen suunnittelijasta ei ole varmuutta, mutta yleisesti uskotaan, että tornin rakennuttaja oli arkkitehti Bonanno Pisano. Tornin rakennusmateriaalina käytettiin valkoista marmoria, joka on tyypillistä pisan romaaniselle arkkitehtuurille. Tornissa on yhteensä 8 kerrosta ja 7 kerroksessa on yhteensä 294 askelmaa, jotka johtavat tornin huipulle.

Vaikka Pisan torni on tunnettu ennen kaikkea sen vinoudesta, se on myös arkkitehtoninen mestariteos. Tornin ulkopuolinen rappaus sekä sen kauniit kaiverrukset ja koristeet tekevät siitä unohtumattoman nähtävyyden. Tornin huipulla sijaitsee 7 kelloa, jotka soivat tasatunnein ja kuuluvat laajalti ympäri Pisan kaupunkia.

Pisan torni on ollut keskeinen osa kaupungin historiaa ja kulttuuria jo vuosisatojen ajan. Se on ollut symboli Pisan vauraudesta ja valta-asemasta, mutta myös koko Italian arkkitehtonisesta ja taiteellisesta perinnöstä. Torni on ollut suosittu matkailukohde jo pitkään ja se houkuttelee vuosittain tuhansia turisteja ympäri maailmaa.

Vaikka Pisan torni on säilynyt pystyssä yli 800 vuotta, sen vinous on vuosien mittaan vain kasvanut. Tornin kallistuminen johtuu osittain sen epävakaasta perustasta, mutta myös sen rakenteellisista puutteista. Vuonna 1990 tornin kallistuminen oli niin suurta, että sen turvallisuus oli uhattuna ja se suljettiin yleisöltä. Torni kävi läpi mittavan korjausprojektin, jonka aikana sen kallistumista saatiin hieman korjattua ja se avattiin uudelleen yleisölle vuonna 2001.

Pisan torni on edelleen yksi maailman suosituimmista matkailukohteista ja se on saanut osakseen monia kunnianosoituksia ja palkintoja sen historiallisen ja arkkitehtonisen merkityksen vuoksi. Torni on myös ollut inspiroiva aihe monille taiteilijoille ja kirjailijoille, jotka ovat käyttäneet sitä teostensa taustana.

Pisan tornin historia on kiehtova sekoitus arkkitehtuuria, kulttuuria ja teknistä osaamista. Se on todellinen mestariteos, joka kertoo paljon Italian menneisyydestä ja nykyisyydestä. Vaikka torni saattaa olla vinossa, sen kauneus ja merkitys eivät ole hävinneet mihinkään. Pisan torni tulee varmasti säilymään maailmanperintökohteena vielä vuosisatojen ajan ja sen tarina jatkuu aina yhtä kiehtovana.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *